Dr. h.c. Josef Bogner

Dr. h.c. Josef Bogner 23.4.2020 tarihinde aramızdan ayrıldı. Yaptığı araştırmalarla Araceae familyasının tanınmasına büyük katkı sağlamış Alman botanikçinin ilkini 1968’de yayımladığı 201 yayını bulunuyor. Madagaskar Adası endemik tropik aroidlerinin revizyonunu 1972’de tamamlayıp doktor ünvanını alan Bogner, tropik ülkelere yaptığı botanik gezilerinde sözkonusu familya ile ilgili gözlemlerini ve sonuçlarını çeşitli bilimsel dergiler aracılığıyla aroiderlere  aktarmış, bir çok türü adlandırmıştır. 1997’de yayımlanan “The genera of Araceae” adlı eserin yazarlarından olan ve Münih Botanik Bahçesi’nde görevli Bogner, Türkiye’den 1989 yılında Biarum, 2007 yılında da bir Arum türünün keşfinde önemli rol oynamıştır. Çok değerli araştırmalarıyla hatırlanacak Dr. Bogner’in ayrıntılı  öz geçmişi ve yayınları  https://www.botmuc.org/de/ueber/josef_bogner/ sayfasında yer alıyor.

Deni Bown’dan Aroiderlere Selam

Çok uzun zamandan beri uluslararası aroid toplantılarına katılmış, aroidler konusunda kitapları olan İngiliz fotoğrafçı Deni Bown aroiderlere selam ve sevgilerini iletti.

2. Ulusal Aroid Kongresi

2. Ulusal Aroid Kongresi Prof. Dr. İsa KARAMAN’ın ev sahipliğinde (Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi) 2021 yılında Tokat’ta düzenleniyor…

Doktora Tezi

1.
Harran Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Anabilim dalında doktora öğrencisi Cahit ÇEÇEN, 27.12.2019 tarihinde başardığı yeterlilik sınavının ardından Harran üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan AKAN’ın danışmanlığında “Türkiye’deki Biarum Schott (Araceae) Cinsinin Taksonomik Revizyonu” başlıklı tez çalışmasına 03.02.2020 tarihinde başlamıştır.

2.
Biruni Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim dalında görevli Biyolog Ceren AKTÜRK 23.12.2019 tarihinde başardığı yeterlilik sınavının ardından Bursa Uludağ Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Özer YILMAZ’ın danışmanlığında “Karadeniz Bölgesinin Doğusunda Yayılışı Olan Arum L. (Araceae) Taksonları Üzerinde Biyosistematik Araştırmalar” başlıklı tez çalışmasına 05.02.2020 tarihinde başlamıştır.

13.Uluslararası Aroid Konferansı

13.Uluslararası Aroid Konferansı önümüzdeki yıl Münih’te (Almanya) gerçekleştirilecek. Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’ne (LMU) bağlı Münih Botanik Bahçesi ve herbaryumların ev sahipliğinde 27-29 Temmuz 2020 tarihlerindeki konferans için:  https://xiiiiac.wixsite.com/xiiiiac 

Şanlıurfa’dan İstanbul’a

Şanlıurfa Milli İrade Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu’nda öğrencilere biyoçeşitlilik konusunda farkındalık oluşturulması amaçlandı ve Şanlıurfa´nın doğal soğanlı bitkilerini tanıtmak amacıyla öğrencilerle beraber 2018 yılında ilk kez mini bir geofit bahçesi oluşturuldu. Zenginleştirme çalışmalarının halen sürdürüldüğü Bahçe’de ülkemize özgü Biarum kotschyi ilk sıradaydı:

Oldukça uzak olan anavatanından (Şanlıurfa) getirilen Biarum kotschyi 10 Kasım 2018 tarihinde Üsküdar’da (İstanbul), bir balkonda, saksıya hapsedilmiş durumda ve böceklerin şaşkın bakışları arasında çiçek açtı…

Yüksek Lisans Tezi

Gazi Osman Paşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü öğrencisi Bio. Müh. Dilara ÇİFTÇİ, Prof. Dr. İsa KARAMAN danışmanlığında, ” Tokat bölgesinde bulunan nivik bitkisinin epifitik ve endofitik mikrobiyal florasının bitki patojenleri üzerine etkisinin araştırılması.” başlıklı yüksek lisans tez çalışmasına başlamıştır.